Minunatele bijuterii Steampunk şi un domnişor pasionat de handmade

Standard

Din click în click, rişti uneori să o iei pe „site-uri” greşite. Cauţi materiale pentru proiectele de la facultate şi te trezeşti admirând impresionante colecţii de bijuterii handmade. Aşa l-am găsit şi pe Mihai. Şi acum vreau să îl descoperiţi şi voi.

Ce este Steampunk, cât timp durează confecţionarea unei bijuterii şi mai ales cum a ajuns un tânăr să fie pasionat de această artă, puteţi afla citind interviul de mai jos. Şi ca să vă încurajez să daţi scroll până la sfârşitul paginii, vă „momesc” cu câte o poză după fiecare întrebare. 😀

steampunk medalion inima

Mihai, spune-mi te rog câteva lucruri despre tine şi lămureşte-ne care este originea acestui stil handmade.

Am 20 de ani şi studiez ingineria şi protecţia mediului în industrie la Facultatea de Inginerie „Hermann Oberth” din Sibiu, anul II.
Steampunk este un subgen al ştiinţificului fantastic, ce ilustreaza o lume alternativă în care  predominante sunt mecanismele acţionate de puterea aburului. Cultura, stilul vestimentar şi arhitectural sunt puternic influenţate de epoca victoriană britanică. Este practic o posibila imagine a lumii daca nu ar fi fost descoperită energia electrică.

Pandantiv în formă de ceas

În ce context ai început să confecţionezi aceste bijuterii şi de cât timp?

Primele bijuterii le-am facut cu 2 ani în urmă, când se apropia ziua iubitei mele şi nu ştiam ce să-i dăruiesc. Ştiam că îi place stilul steampunk şi îmi şi arătase câteva bijuterii care îi plăceau pe internet, aşa că m-am gândit să îi fac un set steampunk. Îi mai făcusem înainte câteva bijuterii, dar din pastă de modelat şi le pictam, deci nu era pentru prima dată când făceam bijuterii. Pentru ca nu aveam deloc piese de ceas, m-am dus în târg şi am cumpărat un ceas mecanic de masa, pe care apoi l-am demontat. Cu piesele găsite în el am realizat 7 piese, 2 pandantive, 2 perechi de cercei, 2 inele şi o brăţara. După aceea am început să fac bijuterii pentru prieteni şi rude.

Inel cu pietre

De unde te inspiri în confecţionarea modelelor?

În mare parte designurile sunt create de către mine. Deşi mă inspir din designurile şi tehnicile altor bijutieri de pe internet, păstrez un nivel de originalitate cât mai înalt.
De cele mai multe ori mi se întamplă să îmi imaginez bijuteria înainte să lucrez la ea, îmi fac un plan pe care apoi îl mai modific pe parcursul realizării bijuteriei în funcţie de cum mi se pare că arată mai bine, mai armonios. Dar sunt şi cazuri în care nu am niciun plan şi pur şi simplu iau piesele în faţă, iar ideile vin pe loc, spontan.

Cât durează confecţionarea unei bijuterii de acest gen?

Timpul de confecţionare al bijuteriilor diferă în funcţie de multe lucruri, ca de exemplu: daca este un design nou, pe care nu l-am mai făcut, tehnicile necesare, gradul de complexitate, şi altele.
De exemplu un pandantiv în formă de inimioară, cele care sunt cele mai cerute, durează în jur de 2 ore, de la tăierea tablei de aluminiu, cupru sau alamă până la montarea lanţului. Dar sunt şi designuri mai complexe, de exemplu un model de brăţară cu margele de sticla îmi ocupă cam 4-5 ore de lucru.

Te găsim pe la târguri handmade?

Deocamdată nu am fost la niciun târg, dar de mult plănuiesc să particip la unul. Nu am fost deoarece as avea nevoie de un stoc destul de consistent, în jur de 50-100 de piese, şi deocamdată nu am reuşit să adun prea multe bijuterii deoarece le-am tot vândut.
Da, majoritatea bijuteriilor pe care le-am facut le-am vândut, dar au fost şi piese pe care le-am dăruit sau pe care le-am făcut doar pentru a experimenta diverse tehnici.

(cred… 🙂

Confecţionezi şi alte obiecte în acest stil?

Nu, deocamdată realizez doar bijuterii în stilul steampunk, dar poate pe viitor îmi voi lărgi gama de creaţii. M-am gândit într-o vreme să fac măşti decorative în stil steampunk, dar deocamdată rămâne doar în stadiu de idee.

Se poate trăi dintr-o mică afacere de acest gen?

Da, cred că aş putea trăi dintr-o asemenea afacere, dar pentru asta ar trebui să-i acord mai mult timp decât îi acord acum şi asta ar însemna să acord mai puţin timp facultăţii. Deocamdată nu mă atrage ideea asta deoarece piaţa în domeniul acesta nu este constantă, şi prefer să mă bazez pe facultate şi pe ce îmi vor oferi studiile. Deocamdată rămâne în stadiul de „hobby – miniafacere”.

Preturile cam difera in fuctie de complexitate, dar sunt in jur de 40-50 RON pentru pandantive, cercei şi brăţări, şi 30-40 pentru inele.

Sper că v-a plăcut Mihai. Eu sunt fascinată. Dacă aveţi aceaşi senzaţie nu ezitaţi să mi-o împărtăşiţi pe blog, printr-un comment.

Bijuteriile lui Mihai le găsiţi la următoarea adresă:

http://thecraftsman.deviantart.com/gallery/?offset=72

 

Vă las să vă delectaţi! 😀 Numai bine!

Reclame

2 răspunsuri »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s